Bukke 2023

Gider du ikke en masse tekst så gå til slutningen på siden - så er der bukkebilleder 

Da jagtsæsonen 2023 heller ikke bød på nogen dansk bukkejagt for mig, så jeg lod mig igen lokke til at tage til Polen på bukkejagt. Som noget nyt skulle jagten denne gang foregå i brunsten.

En af mine gode gamle jagtkammerater Stig Jensen havde også lyst til at tage med på turen og det erjo altid dejligt at følges med en jagtkammerat.

Ligesom i 2022, tog vi bukkebussen arrangeret af Aurora Jagtrejser med afrejse fra sjælland den 3. august 2023. Turen med bussen gik udemærket, det er selvfølgelig en lang tur (men jeg kunne huske turen fra 2022) så jeg havde indstillet mig på at det blev en lang tur.

Der var vel en 40 - 50 personer med bussen, og da vi kom til Wroslaw i Polen blev vi splittet op i flere forskellige hold. Stig og jeg skulle bo på et lille hotel langt ude i skoven - det er specielt at kører i næsten en time og stadig være i den samme skov - og det var ikke fordi der blev kørt langsomt.

Kort tid efter at vi var ankommet til bed and breakfast mødte vi vores stalkere. Min stalker Andrzej var rimelig god til engelsk, så det skulle nok gå godt. Desuden varvi jo røget med med hightech bølgen og havde installeret oversættelsesapp på telefonerne. Det var lidt svært at få den installeret på den Iphone 5, som min ven Stig Jensen kunne præstere, men det lykkedes til sidst.

Vi kunne komme på jagt allerede om aftenen den 4.august. Jeg kørte med Andrzej, men vi endte op i en hochsitz hvorvi kunne sidde og kigge på en lille spidsbuk i rigtig lang tid. Jeg havde inden jagten sagt til Andrzej, at jeg meget gerne ville gå rundt på jagt, men han skulle nok lige se mig lidt an, så det blive til noget tid i hochsitzen. Det blev ikke til nogen buk denne aften, men så vidt jeg husker var Stig heldig at få en buk denne aften -en flot sekender så han var glad.

Næste morgen skulle vi igen på jagt, og da der var en times transport til jagt så skulle vi tidligt op, men det klarede vi også. Den morgen havde jeg en rigtig god pürch sammen med Andrzej, hvor vi endte op på et eng/mose stykke hvor vi stod kiggede efter buk. Pludselig ser jeg at der sidder en ræv på en bigballe en 80 - 100 meter væk. Da ræven meget gerne må jages fik jeg hurtigt lov til at skyde, og jeg fandt ræven i kikkerten og fik sendt kuglen afsted. Som Andrzej sagde, så var det en rigtig dårlig dag for ræven. Da vi skulle igennem et kæmpe område med brændnæller besluttede Andrzej, at vi ikke skulle kigge nærmere på ræven. Det var lidt mærkeligt for mig, at jeg ikke skulle se nærmere på det jeg havde skudt, men jeg kunne også godt se, at vi kunne bruge resten af morgen med at kæmpe os igennem brændenællerene, så vi gik videre. Vi gik vel ikke mere en 75 meter før vi lige pludselig så en rå, der startede op i en lille remise og løb ud i det høje græs. Tæt bagefter råen var bukken, der hurtig blev vurderet og frigivet til skud. Jeg skyder første gang, og kan se at bukken krummer sig sammen, men går videre jeg skyder engang mere, og derefter er bukken forsvundet. Vi går ud og kigger både første og andet skudsted, men uden at finde bukken. Hele engen med højt græs/siv bliver gennemgået, men uden buk. Så en abolut lorte start på min bukkejagt i Polen. Efter at vi har gået rundt i 1,5 time, og jeg er blevet mere og mere modløs, blev vi enig om, at det skulle førsøges med en hund og at Andrzej kørte mig på hotellet. Der var mange trøstene ord fra Stig, men det var ligesom det ikke hjalp. Efter morgenmaden var det menigen at vi skulle sove lidt for at være klar til om aften. Men det var ikke meget søvn jeg fik og tankerne kørte rundt i hovedet. Efter et par timers forsøg på at sove, ringede Adrzej heldigvis og kunne medele at bukken var fundet, så det var bare rigtig godt og endnu engang et bevis på, hvor vigtigt det er i hvert fald at have adgang til en hund.

 Ved aftenens pürsh skulle sitiationen fra om morgenen jo lige afklares med Andrzej, men der var ingen sure miner -nu var bukken jo også fundet. Denne aften blev også brugt lidt i hochsitz og lidt på pürch, men det gav ikke nogen buk denne aften.

Den sidste morgen jeg gik med Andrzej stod det ned i stænger så jagt tøjet blev virkelig testet denne morgen, og det var ikke det optimale jagt tøj jeg havde på,  så det blev en del autopürch, hvor Andrzej stoppe en del stedder for at gå ud og kigge og jeg blev i bilen. På et tidspunkt kommer Andrzej hen mod bilen og signalere, at jeg skal komme med - det ville jeg jo rigtig gerne og vi purcher en 500 meter igennem skoven, og kommer til en lysning med spredte buske. Vi ser bukken, der går ude i lysningen. Ved hjælpe af buskene får vi os sneget tæt på og står en 40 -50 meter fra bukken. Andrzej kvier sig lidt ved at frigive den til skud, da han synes den er lidt for stor. Vi tager lige en hurtig forhandling omkring drikkepenge etc. og tilsidst bliver bukken frigivet. Da den står med siden til og hovedet oppe lader jeg skudet gå. Bukken flytter sig ikke fra steddet, og er død med det samme. Det var en rigtig dejlig oplevelse, speciel med oplevelsen af den første buk in mente. Vi går frem til bukken og jeg kan godt se at det er en pæn høj buk, dog med så kraftige stænger. Det var først dá jeg fik set rigtig godt på den at jeg kunne se det var en ulige 8-ender, og det er jo altid specilt, så jeg var rigtig glad for bukken og for situationen i forbindelsen med bukken. Herefter var det hjem mod hotellet og Andrzej fik lidt ekstra drikkepenge for den gode buk,

Næste aften skulle jeg med en ny stalker (Stanislav). Han var ikke så godt til engelsk som Andrzej, men til gengæld kunne han finde bukkene.

Vores jagt startede med noget autopürsch og alminelig pürsch. Da det var ved at blive lidt mørkt så Stanislaw en råog buk der gik vel 200 meter ude på en eng. Heldigvis kunne vi snige os nærmere, da råen ikke opdagede og bukken behøvede vi ikke være så opmærksomme på - den havde kun fokus på en ting og det var råen. Vi kommer ind på ca. 80 meter, bukken bliver frigivet, og jeg lader skudet gå. Jeg kunne i kikkerten se, at jeg rante bukken godt, og efter en lille vente tid går vi hen inmod skudsteddet, det igen var i noget højt græs/siv. Bukken lå ikke på skudsteddet, men Stanislaw gik lidt ind i remisen, og det varede ikke længe inden han kom slæbende ud med bukken - så jeg nåede kun at blive lidt nervøs. En rigtig flot 6 ender med lange bagsprodser. Bukken blev brækket (af Stanislaw) herunder fik vi en snak omkring bukkens alder. Han kiggede på tænderne og sagde en 5 - 6 år. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men det er vist noget ældre end bukke når at blive i Danmark. Herfter var der afgang til hotellet, hvor alle oplevelserne kunne deles med Stig sammen med en øl eller to.

Næste morgen var jeg afsted med Stanislaw igen, og vi startede traditionen tro med noget autopürsch. Jeg tror faktisk, at jagt områderne er så store at man bliver nødt til at kører rundt. Vi kommer til en mark, hvor vi kan se at der ligger en buk 70 - 80 meter ude. I kikkerteren kan jeg se at den ser rigtig træt ud ud - den har nok været på damesjov hele natten. vi får listet os lidt tætteren på bukken der stadig ligger ned. Stanislaw får den på benene vha. buttoloen og da den står med bredsiden til lader jeg skudet gå og jeg kan se at bukken går ned som ramt af lynet - hurtig genladning og jeg er klar. Men bukken er forendt og den behøver vi ikke lede efter - den ligger ikke mange meter fra sit leje hvor den tog sig en lille lur om morgenen. Bukken var en flot sekender. Nu var det jo ved at være vane med brækning af bukken og transport til hotellet.

Om aftenen var det sidste aften pürsch i Polen for denne gangen. Aftenen startede med at vi kom til at støde en buk som skældte os ud. Her blev vi igen reddet af brunsten da bukken ikke havde travlt med at komme væk fra området - han havde sikkert en rå gående et eller andet sted. Vi kom rundt om et hegn, og der stod han ude midt på marken en ca. 100 meter væk. Viperfleksen kom op og stå og riflen blev lagt til rette. Da bukken igen stod med bredsiden til og hovedet oppe lod jeg skuddet gå. Bukken tegnede godt for skuddet, men løb ind i skoven. Stanislaw gik ind i skoven og kom hurtigt ud slæpende på bukken, så jeg nåede næsten ikke at blive nervøs, men bukkefeberen var der jo. Jeg er så heldig, at jeg først får bukkefeberen efter skuddet. Herefter var der tid til billeder og nyde bukken. Det var dejligt, at Stanislaw gav mig tid til at nyde bukken - han gik tilbage efter bilen, så der var god tid til at nyde det hele - situationen og bukken.

Da der var godt med sollys tilbage kørte videre med jævnlige stop, hvor vi gik en lille tur for, at se efter bukke. Stanislaw brugte både buttoloen og den termiske spotter, så jeg tror ikke der er mange bukke/rådyr, der går hans næse forbi. På vores tur kom vi frem til en lysning med små grantræer. På vores vej derhen ser vi en buk gå ind i lysningen og vi kan også se at der går en rå rundt derinde så bukken er nok ikke langt væk. Han kommer frem og stiller sig med bredsiden til og jeg lader skuddet gå. Vi kan se, at bukken går ned i skuddet og bliver derned, men derfor kan den godt være svær at finde imellem alle de små grantræer, og det kan være vanskeligt, at lokalisere lige hvor bukken stod når man kommer ud i lysningen. Men tilsidst lokalisere Stanislaw bukken, og vi kan få den trukket ud til vejen. Her kan vi se, at det igen er en flot sekender, denne gang med forholdsvise tykke stænger. Så nu har jeg skudt to bukke på samme pürsch, så det var helt fantastisk. Herefter skulle begge bukke fotograferes sammen, og den sidste buk skulle brækkes og derefter var det fyraften - jeg synes det havde været meget begivenhedsrig aften som det ville tage noget tid at fordøje.

Om aftenen var vi afsted igen og på vores autopürsch rundt i område ser vi en buk der ligger ca. 200 meter inde på en mark. Vi får sneget os igennem et hegn og får skydestokken op så jeg er klar da/når bukken rejser sig. Et par piv med Buttoloen får den til at rejse sig, og korset bliver placeret og skudet går. Bukken går ned som ramt af lynet og bliver liggende. Vi giver den lige 5 minutter, så går vi frem og ser, at jeg har skudt en flot sekender.

Næste morgen var det sidste pürsch i Polen, og vi startede traditionen tro med lidt auto purrch. På et tidspunkt kommer vi forbi en mark, der ligger lige op af en rimelig trafikkeret vej og ude midt på marken ligger en buk og råen går lidt længere væk. Selvom det er lidt mærkeligt får vi stillet skydestokken op, mens lastbiler etc kører bagved os. Bukken ligger ned og er træt - den bliver forsøgt at lokke op med buttoloen og med pift og råben, men bukken var meget træt, så det så ikke ud til umiddelbart, at have den ønskede effekt. På et tidspunkt trækker råen lidt længere væk og det var noget som bukken reagerede på, så den kom på benene, Den var ventet og korset blev lagt på bladet og jeg lod skuddet gå, Bukken forsøgte, at følge råen, men måtte efter en 4 - 5 meter opgive, og den væltede rundt og jeg kunne se benene sparke i luften. Selvom om bukken var faldet ude på åben mark, kan den alligevel godt være svær at finde i det høje græs, men det lykkedes til sidste og dermed var morgenens pürsch slut -vi skulle jo også pakke og fange bussen til Danmark igen.

Opsummerende må det siges at både Stig og jeg havde en rigtig god tur til polen hvor Stig skød 5 bukke og jeg var såheldig at skyde 7 bukke.

Busturen hjem var ligesom sidste år lang og rimelig kedelig men men vi fik da lejlighed til at se nogle guldbukke som nogen af de andre i bussen har kudt så hvis man er villing til at betale har Polen også de store bukke.

 

 

Buk nr 1 5. august 2023

 

Buk nr 2 6. august 2023

Buk nr 3 6. august 2023   

 

Buk nr 4 7. august 2023

Buk nr 5 7. august 2022

Buk nr 6 7. august 2023

 

Buk nr 7 8. august 2022

 

 

Til jagt siden

Til forsiden